zaterdag 16 januari 2016

Londen juni 2015 - 3 - Brunel museum en de Thames

Met de Jubilee Line ga ik verder naar de wijk Rotherhithe. Een snelle overstap op de ondergrondse London Overground en ik ben op de halte Rotherhithe.

Dit is een stukje Londen met historie. Een aantal belangrijke civieltechnische bouwwerken zijn hier te vinden.
Allereerste de tunnel van de London Overground zelf, eenvoudigweg de Thames Tunnel genaamd. Dat is niet vreemd, want het is de eerste tunnel ter wereld onder bevaarbaar water (gereed 1843).
Deze tunnel begon zijn loopbaan als voetgangerstunnel. In de nisjes van de tunnel waren kraampjes te vinden, en later onverkwikkelijke zaken.
Nog later is de tunnel omgebouwd tot spoortunnel. Eerst de East London metrolijn, en nu dus de London Overground (een soort S-bahn, of grotendeels bovengrondse metro).
Het station is te kort voor de treinen, een aantal rijtuigen blijft in de tunnel steken. Dit wordt constant netjes omgeroepen.
Het station Rotherhithe is zelf ook bijzonder. Vanuit het station kan je het originele tunnelportaal zien. Daarnaast is het vlakbij de boorschacht gelegen, die later dienst deed als voetgangerstoegang. Tot slot wordt het station overkluisd door de inrit van een andere tunnel, waarover later meer. Al met al een civieltechnisch hoogstandje, zeker voor die tijd.

Die boorschacht is nog steeds betreedbaar, maar alleen met een rondleiding en dat is niet vandaag. Wel staat er een museum naast die schacht over de kerels die de tunnel mogelijk hebben gemaakt: vader Marc Brunel en zoon Isambard Brunel. Het museum is gevestigd in het voormalige pomphuis van de tunnel.

Het museumpje kost me niet veel tijd. Aan de oever van de Thames geniet ik van een lunch en een gelukzalig vakantiegevoel.

Ik loop terug door een wijkje, en arriveer bij mijn volgende doel.

Op de schacht is nu een mini-buurtparkje.

Twee bankjes in de stijl van andere bouwwerken van Brunel.
Voetgangers wordt bevolen het voetpad links te gebruiken.
Lees verder...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten