zondag 28 december 2014

Winterwandeling Vught - Den Bosch

Op 28 december ging ik naar Den Bosch. Vught eigenlijk, maar de spoorwegen gooide wat roet in het eten. 
28 december gaat in de boeken als een koude dag. Het sneeuwde, voor de tweede dag achtereen. Daarom begin ik met twee sfeerfoto's van Zoetermeer op een heel vroege zaterdagochtend. 

Zoetermeer, 27 december 06:40


Er reden geen treinen voorbij Den Bosch door een ongeplande verstoring. Nu is dat niet heel erg als je naar Den Bosch wilt, maar ik had gehoopt naar Vught te gaan. Een stadsbus bracht uitkomt.
Op Den Bosch sprak ik een Amerikaan die al een tijdje in Nederland woont. Hij is voor mij de eerste buitenlander die ook negatief is over het Nederlandse spoorvervoer. Doorgaans zijn buitenlanders een stuk positiever over de NS dan de Nederlanders; hij vormde de (welkome?) uitzondering.

Afijn. Vught dus.


Vught

Ik had weinig verwachtingen van het centrum van Vught, en dat bleek terecht. Er is weinig uitmuntends te vinden in Vught. De bevroren sneeuw droeg knarsetandend mijn gewicht. De straten waren grotendeels spekglad op dit vroege uur (10:00).


De Bossche Broek


Vanuit Vught loop je gemakkelijk naar de polder De Bossche Broek. Het is een groene zone net ten zuiden van Den Bosch. Het vormde een inundatiegebied voor de vesting. Nu is het een prachtige groene oase net buiten de stad. En met dit heldere weer is het makkelijk mooie plaatjes schieten.  En aldus geschiedde.Klodder bevroren water aan het prikkeldraad.


Er heerste een fijn sfeertje. Het verstilde tijdloze, winterlandschap, de strak blauwe hemel, het zicht op de ontwakende stad, de zeer spaarzame tegenliggers, en in de verte het geluid van spelende kinderen.

De vesting Den Bosch.

De wind komt hier overwegend vanuit één richting. Dat blijkt uit jarenlang wetenschappelijk onderzoek, én uit deze enkele foto.

Sneeuwmannen for real! Retro Oud-Hollands 2.0.
Den Bosch
Ik bezocht het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch en het Noord-Brabants Museum. Het eerste heeft verrassende moderne kunst in een superhip gebouw. Het Noord-Brabants Museum is ook de moeite waard. Het is vele malen groter dan ik had verwacht, met twee gave tijdelijke tentoonstellingen. Een over de Romantiek, en met kunst van 'bevroren' vloeibare materialen.

In de zaal met romantische nachttaferelen komt de maan nogal vaak duidelijk in beeld...De tentoonstelling Freeze.


Daarna ging ik nog even door de stad en bezocht in Museum Slager. Dat heeft niks te maken met de onderschatte kunst van beenhouwerij, maar over de gelijknamige drie generaties van één Bossche kunstenaarsfamilie. De vaste collectie sprak me meer aan dan de tijdelijke over Heijboer.Ik sloot mijn bezoek aan Den Bosch af met een ritje met de Binnenstadsbus. Wisselend succes.
Sinds de nieuwe dienstregeling rijden er geen lijnbussen meer door de binnenstad, maar wel een kleine elektrische, gratis pendelbus. Deze rijdt echter dwars door winkelstraatjes en sluit achter aan de dramatische parkeerfile. De bus is dan ook werkelijk trager dan lopen. De bussen van-naar de drie P+R zijn echter een groot succes. Elke rit zit weer bomvol.

Al met al een geslaagde dag. Mooie koude wandeling, mooie kunst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten